Recycle dine smykker

Recycle dine smykker

Har du nogle gamle guldsmykker eller sølvsmykker liggende derhjemme? Og får du dem ikke rigtig brugt? Så fortvivl ikke, for de kan få nyt liv hos os.

Vi køber nemlig gammelt guld og sølv, som vi bruger til at producere nye smykker med. For miljøets skyld. Og for din pengepungs skyld.

Kom ind i Carat Diamanter og hør mere om hvad dine aflagte smykker kan være værd.

Hvordan ved man, om det er ægte guld?

For at forstå processen omkring vurdering af guld er man nødt til at have styr på, hvad karat egentligt er.

Og hvad er karat så?

Jo, karat er en betegnelse for, hvor meget finguld dine guldsmykker indeholder.

14 karat guldsmykker er stemplet med tallet 585. Det hedder også et lødighedsstempel. 585 betyder, at smykket indeholder 585/1.000 dele guld. Eller 58,8% guld. Resten af guldet er andre metaller. Guldsmykker har nemlig brug for hårdere metaller for at bevare sin styrke. Finguld er blødt og egner sig ikke til hverdagssmykker. Der blandes derfor bl.a. kobber, sølv og palladium i guldsmykker. Det giver den føromtalte styrke, men det giver også guldet en anden glød / farve. For at lave hvidguldssmykker kan man fx blande sølv og palladium i.

Som før fortalt stemples 14 karat med tallet 585. Herunder kan du se de andre gængse karat og stempler, vi har i Danmark:

  • 8 karat = 8/24 x 1.000 = 333 som betyder at 33,3% af materialet er finguld og derfor er smykker i denne karat stemplet 333.
  • 14 karat = 14/24 x 1.000 = 585 som betyder at 58,5% af materialet er finguld og derfor er smykker i denne karat stemplet 585.
  • 18 karat = 18/24 x 1.000 = 750 som betyder at 75% af materialet er finguld og derfor e rsmykker i denne karat stemplet 750.

Kontrol

I Danmark er vi underlagt en meget stram kontrol fra Ædelmetalkontrollen, som gør, at der stort set ikke bliver snydt med guldets indhold. Man kan derimod være uheldig at opleve problemer med smykker købt i udlandet. Nogle lande har ikke samme, stramme kontrol, og der kan man opleve, at lødighedsstemplet ikke stemmer overens med det faktiske indhold af guld.

Derfor tester vi hos Carat Diamanter ALTID dine smykker, inden vi giver dig en endelig vurdering. På den måde er du sikker på, at det faktiske indhold af guld matcher lødighedsstemplet i dine smykker.

Hvordan beregnes prisen?

Når du kommer ind i Carat Diamanter med dine gamle smykker, ser vi efter et stempel, så vi hurtigt kan regne en cirka-pris ud til dig.

Vi vejer også smykkerne på vores guldvægt. Guldvægten måler helt præcist, og den kalibreres løbende for at sikre en stabil, præcis vejning.

Herefter ganger vi vægten med kursen for den pågældende karat.

Inden vi kan give dig en endelig pris, laver vi en syretest på dine smykker. Det er en metode, hvor vi med forskellige kemikalier kan afgøre, hvorvidt det er ægte guld, og hvor mange karat der er tale om.

Efter det er gjort, vil du blive kontaktet med en pris på dét, du har indleveret.

Det er vigtigt at vide, at man kun bliver betalt for vægten af guldet. Så selvom det måske er et meget dyrt smykke, som der er lagt mange timer i at fremstille, så bliver dette ikke indregnet i prisen.

Vi opkøber heller ikke nogen former for ædelsten, så hvis du for eksempel har en ring med en diamant eller en anden sten i, vil den blive afmonteret og returneret til dig.

Guldprisen ændrer sig konstant med verdensøkonomien og svinger meget op og ned. Ofte er det sådan, at når der er stor usikkerhed i verden omkring os, vil guldprisen være høj. Omvendt når der er meget lille usikkerhed, vil guldprisen være lav. I skrivende stund er guldprisen rekord-høj pga. usikkerhed omkring Corona, verserende handelskrig osv.

Man kan ikke give et entydigt svar på, om det er et godt tidspunkt at sælge sine smykker på, men man kan i hvert fald sige, at der i øjeblikket er rekord-høje priser at få. Om priserne vil stige eller falde i fremtiden, kan man ikke spå om.

Vi anbefaler altid, at du ikke skelner til guldprisen, men derimod til behovet. Hvis du ikke bruger dine smykker, og de bare ligger derhjemme i skuffen, anbefaler vi, at du sælger dem, så de kan blive smeltet om og få et nyt liv til gavn for andre. Og du selv kan få betaling for dem.

Hvad sker der med guldet bagefter?

Efter du har solgt dit guld eller sølv til os, bliver det sendt til omsmeltning. Vi sender det til omsmeltning, så vi senere kan bruge det til at lave nye smykker af. Hvis vi ikke selv står og mangler guldet eller sølvet til nye smykker, så sælger vi det videre til andre virksomheder, der kan få glæde af det.

Så igennem denne proces er du med at give liv til nye smykker samtidig med, at vi i fællesskab handler bæredygtigt til glæde for denne verden.

Kontant eller genkøb?

Hvis du vælger at sælge dine guld- eller sølvsmykker til os, vil du, efter de er blevet testet, modtage en mail med to forskellige priser:

Den ene pris vil være dét beløb, du kan få udbetalt, hvis du vil have pengene udbetalt.

Den anden pris er dét, vi kalder en genkøbspris. Det vil sige, at det er et beløb, som du ikke får udbetalt, men derimod kan bruge i butikken til at købe nye varer for. Du kan også få et tilgodebevis, hvis du ikke lige står og mangler noget nyt - her og nu. Genkøbsprisen er højere end det beløb, du vil få udbetalt, hvis du vælger at få pengene kontant.

Hvis du overvejer at sælge dine gamle guldsmykker og sølvsmykker, så kom ind til Carat Diamanter eller læs mere på vores hjemmeside under guldpriser.