Smykker: Skal du vælge guld eller sølv? Perler eller diamanter? Andre ædelstene?

Smykker: Skal du vælge guld eller sølv? Perler eller diamanter? Andre ædelstene?

Hvad skal du vælge, når du er på udkig efter smykker til dig selv eller en, du holder af? Det er et utrolig godt spørgsmål, der kun kan besvares ved at dykke lidt mere ned i den sammenhæng, smykket skal bruges i.

Hvis du står og skal vælge et smukt smykke til dig selv eller en anden, skal du vælge ud fra to kriterier – din mavefornemmelse og de praktiske elementer. Spørg dig selv, i hvilken sammenhæng smykket skal bruges og begynd din research derfra.

Sådan indsnævrer du mulighederne skridt for skridt

Det første du skal gøre, når du kigger efter et nyt smykke, er at beslutte, om det skal have en grundbase af sølv eller af guld. Det giver ikke nødvendigvis sig selv. Måske har du en klar favorit, og så skal du gå efter den, hvis smykket er til dig. Er det til en anden, skal du vælge ud fra to ting; hvilke smykker bruger personen normalt – er det guld eller sølv – og har han eller hun en klar favorit?

Er der en favorit, er det den, du vælger. Er der ikke det, kan du kigge på, hvilket materiale der passer godt til din eller personens hudtone. Traditionelt set siger man, at har du en kold hudtone, bør du gå med hvidguld eller sølv. Har du en varm hudtone, er guld det rigtige for dig – og hvis du har en neutral hudtone, kan du vælge frit.

Du finder din hudtone eller din undertone ved at kigge på farverne på din hud. Hvis farverne har flest fersken, gule eller gyldne pigmenter, er din undertone varm. Har du kolde undertoner, vil huden have rosa, røde eller blå pigmenter. Og hvis du har neutrale undertoner, vil din hud være en blanding af farverne.

Det er blevet meget moderne at mikse både sølv, guld og andet, og hvis du tror mere på det end på analysen af hudtoner, så skal du følge den sti og vælge frit.

LÆS OGSÅ: Vælg smykker der klæder dig med disse enkle tips

Smykke Skal du vælge guld eller sølv Perler eller diamanter Andre ædelstene

Perler, diamanter eller ædelsten?

Når du har fundet ud af, hvad basen for dit smykke skal laves af, skal du herefter beslutte, om du vil have mere endnu – om du ønsker et smykke dekoreret med perler, diamanter eller en anden ædelsten.

Her kommer valget igen til at afhænge af din smag. Både perler, diamanter og andre ædelsten er kostbare og vil øge prisen på dit smykke, men de vil også gøre dit smykke mere iøjnefaldende og for nogen mere interessant at se på.

Hvis du køber smykket til dig selv, skal du mest af alt vælge ud fra din smag og din lyst. Hvis du altid har drømt om at eje et smykke med perler, skal du vælge det. Har du derimod et stort ønske om at eje noget med diamanter, så er det sådan et smykke, du skal vælge.

Helt grundlæggende skal du tænke over, om du skal kunne bruge dit smykke på dit arbejde, og om det egner sit til at blive brugt til dette. Hvis du besøger os i vores butik eller skriver til os online med din konkrete problematik i forhold til holdbarhed, kan vi vejlede dig på de udvalgte smykker.

Det er klart, at hvis du er gartner og har et ønske om at bruge din ring, mens du arbejder, så skal du nok ikke vælge en med en stor safir, som på daglig basis vil være i vejen, når du er på jobbet. Er smykket mere til festlig brug, så tænk over, i hvilke sammenhænge du gerne vil bruge smykket og til hvilket tøj – det kan give en idé om, hvad der vil passe godt til sådan en begivenhed.

LÆS OGSÅ: Guide til diamanter: Alt du skal vide, inden du køber et diamantsmykke.

Hvad kan jeg gøre i det daglige for at holde mine smykker pæne?

Du kan sørge for at tage din smykker af, hvis du skal bruge dig selv i en situation, hvor smykkerne er udsatte. Det kan være arbejde i haven, cykle et langt cykelløb eller bruge meget solcreme i sommerheden. Derefter skal du sørge for at have en god plads i et smykkeskrin eller andet, hvor dine smykke kan være, når du ikke har dem på. Og til slut kan du med jævne mellemrum bruge pudsecreme eller en pudseklud til at tørre over smykkerne.

Hvor mange år kan mit smykke holde sig flot?

Det er meget svært at sige, for det varierer fra person til person, alt efter hvor meget smykket bliver brugt, og hvilke situationer det udsættes for i hverdagen. Men de fleste smykker vil efter en årrække have brug for at blive tjekket og rengjort professionelt.

Kan man sige noget om, hvorvidt perler, diamanter eller ædelsten passer bedre til guld end til sølv?

Det kan man ikke gøre op. Alle ædelsten passer lige godt til både sølv og guld, og her handler det mere om, hvorvidt det enkelte materiale passer godt til den person, som bærer smykket.