Gå til indhold

Gratis fragt på ordrer over 499 kr.

Gratis retur

Landsdækkende bytteservice

4,7 på Trustpilot

Derfor bliver dine smykker sorte, og sådan kommer du det til livs

Kvinde iført hvid skjorte med hænderne foldet foran sig. Kvinden har en ring på den ene ringfinger.

Når dine smykker bliver sorte, er det ikke, fordi der er noget galt med dem – eller med dig for den sag skyld. Det er en proces, som sker helt naturligt, og du kan heldigvis nemt rette op på det igen.

Er du ked af, at dine gamle smykker ser glansløse, nussede og sorte ud, så kan vi berolige dig med, at sådan behøver de ikke at se ud.

Det er især sølvsmykker, der med tiden kan få et sort udtryk. Det skyldes, at de reagerer på oxygen, altså ilten i luften. Der sker ganske enkelt oftest en oxydering, men misfarvningen kan også ske i kontakten med andre kemikalier, svovl og sved. Det får smykket til at se sort eller nærmest rusten ud, og du kan hurtigt få den opfattelse, at der er noget galt med smykket, eller at det simpelthen er blevet ødelagt og klar til udsmidning.

Men du må bestemt ikke skille dig af med dine sølvsmykker, blot fordi de ser sådan ud. Du kan nemlig rette op på skaden. Du kan dyppe smykket i sølvrens godt fem sekunder (eller det der står på brugsanvisningen), og bagefter skyller du dit smykke i vand og tørre det af med en blød klud.

Det er meget vigtigt, at du følger brugsanvisningen, så du ikke risikerer at ødelægge dit smykke, men gør du det, bør det blive flot som nyt igen.

Guld kan også blive misfarvet

Sølv er ikke det eneste materiale, der kan blive misfarvet af ilt. Det kan guld også, selvom det i sig selv er et grundstof. Men guldsmykker blandes i fremstillingen med andre metaller for at kunne formes, og det er de metaller, der kan gøre, at et guldsmykke oxyderer. Det er ilten, men også svovl, sved og andre kemikalier, der skaber misfarvningen.

Også her skal dine smykker have en behandling, og guldrens kan som regel afhjælpe. Men der findes tilfælde både med sølv- og guldsmykker, hvor det er svært at få dem rengjorte. Her anbefaler vi, at du kommer ind i butikken med smykkerne, som vi sender til en mere grundig behandling og polering. 

Sådan nedsætter du risikoen for oxydering

Hvis du gerne vil undgå, at dine smykker tager skade, når du har dem på, er der flere råd, som er gode at følge – både i forhold til oxydering og generel vedligeholdelse:

  1. Tag altid dine smykker af, når du går i bad, og tag dine ringe af, når du vasker hænder og vasker op. På den måde skåner du smykkerne i hverdagen.
  2. Når du udfører arbejde eller sport, hvor du kommer til at svede eller kommer i kontakt med jord og andet skidt, så tag dine smykker af. Der er ingen grund til at gå i haven med fingerringe på eller løbe et marathon med halskæder – det slider bare unødvendigt på dem.
  3. Undgå at smøre cremer, parfume og makeup på dine smykker. Der er kemikalier i, der kan påvirke overfladen.
  4. Sov ikke med dine smykker på – heller ikke dit ur. Du sveder meget, når du sover, og det vil gerne sætte sig i smykkerne.
  5. Der er mange stoffer fra madvarer, der kan have en indvirkning på dine smykker, så tag dem gerne af, hvis du skal stå og forberede mad.
  6. Det er vigtigt, at du opbevarer dine smykker et godt sted, når du ikke bruger dem. Læg dem i smykkeæsker og stofposer, der er lufttætte, så de ikke påvirkes udefra.

Indkøbskurven er tom