Gå til indhold

Gratis fragt på ordrer over 499 kr.

Gratis retur

Landsdækkende bytteservice

4,6 på Trustpilot

Diamantring – hvor og hvordan slibes diamanten?

Diamantring

I Danmark – og mange andre steder i verden – er det skik og brug at markere forovelsen såvel som ægteskabsløftet med en ring. I de fleste tilfælde er der tale om en guldring med diamant, da netop dette ædle metal og ditto sten traditionelt symboliserer troskab og kærlighed.

En typisk forlovelsesring eller vielsesring består således af en ring af guld med en eller flere sten – som regel ægte diamanter – indfattet eller indlejret. Der er forskelle på, hvorledes stenen er monteret i ringen, og der kan også være stor variation, når det gælder slibningen af diamanten.

I det følgende kan du blive klogere på, hvordan det foregår, når en diamant forvandles fra en uslebet ædelsten til det mangefacetterede vidunder, som pryder vielsesringe og forlovelsesringe samt andre smykker af værdi.

De fire hovedprocesser i slibning af diamant

En rå diamant vil for det utrænede øje ikke fremstå videre bemærkelsesværdig. Før en diamant bearbejdes vil den ikke syne af meget andet end en gennemsigtig sten eller en skrammet krystal med ar, som stammer fra dens rejse fra dybt inde i jordskorpen.

Det kræver en kenders blik at se kvaliteterne i en usleben diamant og en professionel diamantskæres håndelag at frigive diamantens klarhed og glans. Til dette formål anvendes avancerede teknologier, som er blevet udviklet gennem hundredevis af år.

Forud for selve processen, som skal give diamanten dens endelige form, vil råmaterialet blive underkastet en vurdering af sit potentiale. Her kommer moderne teknologi i spil, idet man ved hjælp af computergenererede 3D-modeller kan få et præcist billede af, hvordan diamanten kan forarbejdes på optimal vis.

Diamantring

Kløvning og savning af diamanten

Når først den rå diamant har gennemgået den indledende evaluering, vil materialet blive underlagt en skæreplan. Går denne plan ud på at skære flere ædelstene ud af råmaterialet, vil næste skridt være at skære diamanten i stykker.

Denne del af processen kaldes kløvning og foregår ved, at diamantskæreren ved hjælp af en særlig teknik så at sige rammer lige på kornet. Diamantkrystaller har et korn, og et velplaceret slag mod dette kan knække diamanten i to mellem krystallets planer.

Hernæst skal diamanten saves. Til dette formål anvendes en specialdesignet sav, som er en tynd skive fremstillet af fosforbaseret bronze, som er belagt med diamantstøv og roterer med omtrent 4000 omdrejninger i minuttet. Det tager mellem fire og otte timer at gennemskære en rå diamant på 1 carat.

Diamantring

Savning af diamant kan også udføres ved hjælp af laser. Ved laserskæring af diamant reduceres fejlmargin ganske betragteligt, og der er mindre risiko for, at stenen bliver skæv. Den største fordel ved laserskæring er, foruden den høje præcision, den minimale friktion på stenen – og så selvfølgelig den øgede effektivitet.

Rondering eller afrunding af diamant

I dette trin placeres to diamanter over for hinanden på hver deres stang. Disse stænger roterer således at diamanterne sliber hinandens ydre kanter og dermed danner den perfekte runde form.

De roterende stænger i rundings-maskinen er computerstyrede og kan indstilles til at skabe andre faconer end den runde. Den mest vanskelige og krævende af disse er hjertefaconen.

Krydsslibning og facettering

Når diamanten har fået sin grove form, er det tid til at skabe de enkelte facetter. Dette gøres ved at anbringe diamanten i en arm kaldet en tang og holde den mod et spindehjul som kaldes en scaif. Hjulet er dækket af diamantpulver, da diamanter som bekendt er verdens hårdeste materiale og derfor kun kan slibes ved hjælp af – ja, diamant.

Sliberen anlægger i denne proces de ni facetter, som udgør basis for diamantens endelige form. Den oven for beskrevne proces gentages for hver facet indtil diamanten er helt symmetrisk – for den perfekte refleksion af lyset.

Diamantring

Brilliantering

I den sidste del af processen frembringer brilliantereren de resterende fyrre facetter – en krævende opgave som kræver et sikkert håndelag. Diamanten poleres derefter med fint diamantpulver for at udglatte facetterne, fjerne eventuelle poleringsmærker og sikre, at hver facet er jævnt reflekterende.

En velslebet diamant reflekterer og bryder lyset på smukkeste vis. Derfor er tilskæring, facettering og brilliantering af diamanten så vigtige, når det handler om at frembringe den perfekte sten.

Indkøbskurven er tom