Gå til indhold

Gratis fragt på ordrer over 499 kr.

Gratis retur

Landsdækkende bytteservice

4,7 på Trustpilot

Forskellen på carat og karat

Diamantringe i guld og hvidguld.

To ord der lyder ens, men staves forskelligt. Dækker de mon over det samme, eller har de forskellig betydning. Følg med her og find ud af forskellen på carat og karat.

Hvad er forskellen på carat og karat?

Begge ord bruges i værdisætningen af smykker. Carat bruges til at angive vægten på diamanter. Karat bruges til at angive lødigheden (indholdet af finguld) i guld.

1 carat diamant = 0,2 gram

8 karat guld = 33,3% finguld

14 karat guld = 58,5% finguld

18 karat guld = 75% finguld

24 karat guld = 100% finguld

Hvad betyder carat?

Carat er altså en vægtangivelse, der bruges i forbindelse med diamanter. Hvis man har en diamant på 1 carat, vejer den således 0,2 gram. Det lyder ikke af meget, og det er det heller ikke. Den vil dog se stor og prangende ud, når den bæres i et smykke, og diamanter på 1 carat hører til sjældenhederne i smykkeproduktionen.

Diamanter udvindes i diamantminer, og kun 3% af diamanterne fra minerne har en vægt på 1 carat eller derover. Alligevel udgør de ca. halvdelen af værdien af den samlede diamantudvinding. Det gør de, fordi værdien af diamanter stiger eksponentielt med vægten. Populært sagt er værdien af en diamant på 1 carat større end værdien af to diamanter på 0,5 carat.

Når man angiver carat i et smykke, taler man altid om den totale carat i smykket. Hvis der sidder flere diamanter i smykket, er det altså den totale carat for alle diamanterne i smykket.

De fleste smykker i Danmark indeholder langt under 1 carat. Det er helt normalt med diamantsmykker med 0,10 carat eller 0,05 carat. Det skyldes, at diamanter er værdifulde, og blot en lille stigning i carat vil påvirke smykkets pris betydeligt.

Hos Carat Diamanter har vi et bredt udvalg af diamantsmykker med forskellig carat. Vi har både diamantsmykker med 0,01 carat og diamantsmykker med over 1 carat.

Hvad betyder karat?

Karat bruges til at værdisætte guld, og det er en direkte betegnelse for lødigheden (renheden) af guld. Renheden skal ikke forstås som, at guld er ”beskidt” eller ”snavset”, men i smykkeproduktionen blander man guld med andre materialer for at opnå forskellige egenskaber eller bestemte udseender. Guld i sin reneste form er nemlig ikke egnet til smykkeproduktion, da det er meget blødt og selv ved almindelig brug let får ridser og stød.

For at forstå hvordan der regnes fra karat til procentsats i listen i toppen af blogindlægget, skal man vide, at 24 karat guld indeholder 100% finguld. Herefter er det en simpel division, der skal til, for at forklare forskellen på indholdet af finguld i henholdsvis 8 karat, 14, karat, 18 karat og 24 karat:

  • 8 karat guld = 8/24 = 33,3% finguld
  • 14 karat guld = 14/24 = 58,5% finguld
  • 18 karat guld = 18/24 = 75% finguld
  • 24 karat guld = 24/24 = 100% finguld

Karat er således en betegnelse for andelen af finguld i guld. Man kalder også karat for guldets lødighed.

Indkøbskurven er tom