Værdien af en diamant bestemmes ud fra fire faktorer: Clarity, color, carat og cut. Læs med og få en forståelse for, hvorfor diamanter er – og altid har været – omgærdet af magi og stor værdi.
Diamonds are forever – diamonds are a girls best friends. Talemåderne omkring diamanter er mangfoldige, og dette er ikke uden grund.
Diamanten er kongen – eller skulle vi måske sige dronningen – af smykkesten. Blandt de ædle stene er diamanten den dyreste og den mest sagnomspundne. Diamanten har et image af renhed og lys, og den er samtidig blandt de stærkeste og hårdeste materialer, der findes.
Diamanter har traditionelt prydet nogle af de mest betydningsfulde smykker i historien og har været genstand for disputter og stridigheder mellem mægtige mænd. Den dag i dag anvendes diamanter i vielsesringe og forlovelsesringe som symbol på den stærke, rene og evigt gyldige kærlighed og troskab.
Hvor stammer diamanter fra?
"Diamanter findes i jordens mørke, og sandheden i sindets mørke" – Victor Hugo
Den berømte smykkesten er både smuk og sjælden. De fleste af de diamanter, som er i handelen i dag, brydes ud af miner på det afrikanske kontinent, men også lande som Canada og Australien har en god forekomst af diamanter.
Diamanter opstår dybt under jorden, hvor kulstof presses sammen under overfladens tyngde. Krystalliseringsprocessen sker som en reaktion på såvel det enorme pres som på den deraf følgende høje temperatur.
På sin vej fra jordens dyb til dennes overflade støder diamanten på såvel andre mineraler som stråling fra radioaktive isotoper i undergrunden. Dette kan medføre både fejl og urenheder, men også store farvevariationer i de enkelte sten.
Når diamanten slibes, vil dens egenskab som en af verdens klareste krystaller for alvor komme til sin ret. Slibning af diamanter er en kunst, som er blevet forfinet gennem mange århundreder, og som har til formål at bringe det bedste frem i diamanten.
Udtrykket "en usleben diamant" er således betegnelsen for en rå skønhed og styrke, som med den rette kultivering vil kunne udfolde sig i al sin herlighed.
De fire C’er – alfa og omega i bedømmelsen af en diamant
"En diamant er en klump kul som klarede sig godt under pres" – Henry Kissinger
Når en juveler skal bedømme en diamant, er der flere faktorer, som skal tages med i betragtning. Af disse er de vigtigste de fire C’er, nemlig clarity, color, carat og cut. I det følgende vil vi gennemgå disse faktorer, og du kan blive klogere på, hvorledes de hver især spiller ind i den samlede bedømmelse af diamantens værdi. Samtidig vil du få en større forståelse for, hvordan værdien af en diamant fastsættes ud fra disse kriterier.
Hvad er clarity?
"Det er hårdt at være en diamant i en verden af rhinsten" – Dolly Parton
Clarity er betegnelsen for diamantens klarhed og defineres ud fra en vurdering af antallet af fejl i diamanten. Disse fejl kommer til udtryk i form af hulrum, revner eller sprækker i stenen eller en type som kaldes for indeslutninger.
Indeslutninger, også kaldet negativt krystal, kan bestå af væsker, gasser eller solide substanser som for eksempel kulpartikler. Indeslutninger er med til at forstyrre lysets brydning i den slebne diamants facetter og dermed klarheden.
En diamants klarhed afgøres ved hjælp af en undersøgelse under et mikroskop. En diamanthandler med mange års erfaring vil kunne afgøre diamantens klarhed allerede ved ti gange forstørrelse. I tilfælde af tvivl vil diamanten altid vurderes til den lavere grad af klarhed.
De fem hovedkategorier af klarhed
Diamanter opdeles i fem kategorier baseret på deres klarhed – fra den fejlfri diamant til de mere fejlbehæftede. Det skal dog siges, at du stadig får god værdi for dine penge ved at købe en diamant i SI-kategorien, da disse fejl er meget svære at se med det blotte øje.
De fem kategorier er:
-
FL eller IF: Flawless eller Internally Flawless
Diamanter i denne kategori viser ingen indeslutninger ved mikroskopisk undersøgelse. -
VVS1 – VVS2: Very Very Slightly Included (eller meget meget små indeslutninger)
Diamanter falder i denne kategori ved blot en enkelt indeslutning – også selv om den er svær at få øje på ved ti gange forstørrelse.
Ved VVS1 kan kun et meget stærkt gemologisk mikroskop afsløre de enkeltstående indeslutninger. VVS2 indeslutninger, som for det meste består af VVS1 indeslutninger i klynger, kan ligeledes kun identificeres ved stærk forstørrelse.
-
VS1 – VS2: Very Slightly Included (eller meget små indeslutninger)
Små og få indeslutninger som stadig kan være svære at få øje på under mikroskop, men som dog ikke kræver et meget kraftigt et af slagsen.
-
SI1 – SI2 – SI3: Small Inclusions (eller små indeslutninger)
Disse kan ikke ses med det blotte øje – kun under mikroskop. Klarheden i en diamant med SI-indeslutninger vurderes til at være 5 –15% lavere end i en diamant i VS1-kategorien.
-
P1 – P2 – P3: Pique
Denne type diamanter har et højt antal store indeslutninger, der kan ses med det blotte øje, og en glans der vurderes til at være 25 – 90% mindre end diamanter i kategorierne VS, VVS og IF.
Color – diamantens farve
"Jeg medbringer altid en lille samling af mine yndlingssmykker, i tilfælde af at jeg skulle få brug for diamanter" – Liv Tyler
De fleste vil nok, når de hører ordet "diamant", tænke på en nærmest farveløs og glasagtig krystal, hvis eneste kulør er det regnbueagtige farvespil, som opstår i forbindelse med lysets brydning i prismen. De fleste diamanter er da rigtigt nok også hvide med diskrete nuancer af brun, gul eller grå.
Helt hvide diamanter består kun af kulstof. Sådanne diamanter kaldes for River diamanter og tilhører kategorierne D – E.
De farvede diamanter vil have farvetoner, der er opstået som et resultat af kvælstof (nitrogen) i den krystallinske struktur. Top Wesselton diamanter, som falder i kategorierne F – G, er næsten umulige at skelne fra River diamanter, idet farven er så tæt på hvid, at den ikke kan ses med det blotte øje.
En Wesselton diamant – kategori H – vil af eksperter kunne skelnes fra en River diamant, især hvis diamanten er placeret i et smykke af eksempelvis hvidguld eller platin og ikke gulguld, hvis farve kan reflekteres i diamanten.
Top Crystal, som er kategori I, og Crystal diamanter, der er kategori J – K, har svagt gullige eller brunlige nuancer. Farveforskellen ses tydeligst i diamanter af en højere carat. Holdes en Top crystal eller Crystal diamant op ved siden af en River diamant, vil selv lægmand kunne se forskel.
Top Cape og Cape diamanter (henholdsvis kategori L – M og N – O) kaldes også for lys champagnediamant. Diamanter i denne kategori har meget tydelige gule eller brune nuancer, som selv ikke-eksperter kan se.
En lys, gul diamant (kategori P – R) har særdeles gule farver og kaldes for champagnediamanter. Den gule diamant, som deles op fra kategori S – Z, er meget sjælden og eftertragtet, især hvis den tilhører kategori Z. En sådan diamant i 128 carat er udstillet hos det kendte smykkehus Tiffanys i New York.
Diamanter i mange spændende farver
Der findes diamanter i flere forskellige farver derude – for eksempel pink, rød, blå og grøn. Naturlige forekomster af farverige diamanter som de disse er ekstremt sjælden.
Blandt berømte farvede diamanter bør først og fremmest nævnes The Farnese Blue – en smuk, kongeblå diamant slebet i pæreform og i 6.16 carat, som i 1700-tallet udgjorde en del af den spanske Kong Philips gave til sin kommende kone, den italienske prinsesse Elizabeth Farnese af Parma.
I 2018 blev The Farnese Blue solgt gennem Sotheby's Magnificent & Noble Jewels auktion i Genève til en anonym køber for over 6,7 millioner dollars. Stenen dukkede op i den italienske juveler BVLGARIs "Cinemagia High Jewelry Collection" i 2019. Efter en let korrigerende tilskæring vejer stenen nu 6,03 carat – stadig en pæn vægt – og venter på sin næste ejer.
Den Grønne Dresden Diamant holder en vægt på imponerende 40,70 carat og er den største og mest berømte grønne diamant i historien. Stenen menes at stamme fra Kollur-minen i den berømte indiske Golconda-region. Denne region er hjemsted for en relativt høj forekomst af diamanter med en utrolig gennemsigtighed og renhed.
Forskere mener, at den unikke æblegrønne nuance, som kendetegner Den Grønne Dresden Diamant, skyldes udsættelse for naturlig radioaktiv stråling, som påvirker diamantens krystalgitter.
Diamanten har kun været genstand for videnskabelig undersøgelse en enkelt gang, nemlig i 1988. Undersøgelsen fandt sted i forbindelse med renovering af museet på hvilken den smukke og enestående diamant befinder sig. Den dag i dag kan diamanten beskues på museet Dresden Palace, hvor den udstilles i the Green Vault.
Med en endnu mere imponerende vægt på 545,67 carat indtager The Golden Jubilee Diamond førstepladsen blandt slebne diamanter. Stenen blev udgravet i den sydafrikanske Premier mine og holdt i rå form 755,5 carat.
I mange år forblev stenen urørt, da man mente, at den på grund af sine karakteristika ikke kunne tilvirkes. Men i 1990 hyrede det presigefyldte juvelerfirma De Beers den berømte diamantekspert Diamantaire Gabi Tolkowsky til at gøre forsøget – og ved hjælp af nyudviklet teknologi havde hun succes med at slibe den rå diamant og skabe en juvel med et farvespil af en anden verden.
Den unikke og innovative skæring fik navnet Fire-Rose Cushion Cut, og diamanten menes at kunne indbringe mere end 12 millioner dollars ved en auktion. The Golden Jubilee Diamond kan den dag i dag beskues blandt de thailandske kronjuveler, hvor den har haft til huse siden den i 2000 blev overrakt til den thailandske konge i forbindelse med hans kroning.
Derudover findes der The Pink Star, The Sancy Diamond og selvfølgelig The Hope Diamond. Ægte farvede diamanter er dog sjældne, og som oftest vil farve i en diamant være udtryk for en fejl i slibningen eller en urenhed i diamanten.
Carat – diamantens vægt
"Store piger har brug for store diamanter" – Elizabeth Taylor
En del forvirring kan opstå, når man taler om carat. Inden for diamanternes verden er der ikke tale om renhed, når det handler om carat, men om vægt. Der er således forskel på karat, som bruges i forbindelse med guld og andre ædelmetaller, og så carat som er betegnelsen for ædelstenens vægt.
Vægtenheden carat er baseret på vægten af carobtræets kerner. Én kerne vejer således en carat i tørret tilstand. 1 carat svarer til cirka 0,2 gram i det metriske system.
Diamanter på over 1 carat er temmelig sjældne. De fleste diamanter, som anvendes i smykker, holder en vægt på under 0,1 carat. Det vurderes i øvrigt, at mellem 40-60% af diamantens vægt går tabt i forbindelse med slibning.
Hos Carat Diamanter får du altid et diamantcertifikat med, når du erhverver dig et smykke som indeholder en eller flere af vores egenproducerede diamanter. Ved en vægt på over 0,3 carat leveres diamanter desuden med et såkaldt GIA certifikat.
Cut – de forskellige måder hvorpå diamanten kan skæres
"Jeg træner ikke. Hvis Gud havde ønsket at jeg skulle bøje mig forover havde han lagt diamanter på gulvet" – Joan Rivers.
Endelig er der tilskæringen af diamanten, som har meget at sige i forhold til diamantens kvalitet. Af de fire C’er er Cut den eneste faktor, som mennesket selv kan kontrollere. Cut er betegnelsen for, hvorledes diamanten tilskæres og slibes og har særdeles stor betydning for måden, hvorpå lyset reflekteres i diamanten.
I det følgende kan du læse mere om de mest almindelige samt de mere spændende og moderne tilskæringer kaldet fancy cuts. Der kommer konstant nye til, og teknikken udvikles hele tiden.
-
Brillantslibning
Brillantslibning er det mest kendte og anvendte cut. En brillantsleben diamant er rundsleben med 57 facetter, som gør, at diamanten glimter.
-
Prinsesseslibning
Prinsesseslebne diamanter er den mest populære af de moderne fancy cuts på grund af sin umiskendelige stil og gnistrende udseende. Med over 70 facetter skaber den prinsesseslebne diamant et iøjenfaldende lysspil.
-
Pæreformet slibning
En pæresleben diamant har en afrundet kant, der tilspidser til et punkt i den modsatte ende og danner en symmetrisk dråbeform.
-
Marquise cut
Marquise-formede diamanter spidser til i begge ender og har et større overfladeareal end nogen anden diamantfacon. Således kan en marquise sleben diamant fremstå større, end den egentlig er.
-
Oval slibning
Den ovale slibning skaber lige som Marquise-slibningen en illusion om størrelse med en lignende elegance og et glitrende udtryk.
-
Hjerteformet slibning
Den hjerteformede slibning er den ultimative romantiske slibning og ses derfor hyppigt i forlovelses- eller vielsesringe.
Slibningens kvalitet deles ind i fem kategorier, nemlig Excellent, Meget god, God, Rimelig og Dårlig.
Den excellente slibning er kendetegnet ved såvel exceptionel glans som perfekte proportioner. Den meget gode slibning kan fremvise meget gode proportioner og exceptionel glans, hvor den gode slibning karakteriseres ved gode proportioner og god glans.
Ved en rimelig slibning ses afvigelse i proportioner samt mindre glans. Og den dårlige slibning indeholder store afvigelser i proportionerne samt langt mindre glans.
Vælg en smuk vielsesring fra Carat Diamanter – eller design selv din vielsesring
"Jeg har aldrig hadet en mand nok til at give ham diamanterne tilbage" – Zsa Zsa Gabor
Traditionelt er forlovelsesringe og vielsesringe besat med ædle stene – og her er diamanter stadig den mest populære af slagsen. En guldring med diamant er stadig danskernes foretrukne valg, når det ægteskabelige bånd skal knyttes.
Hos Carat Diamanter kan du finde smykker med diamanter i højeste kvalitet, hvad angår såvel stenens renhed som slibningens kvalitet. Uanset om du er på udkig efter en forlovelsesring med en enkelt prinsesseslebet diamant monteret i grab, eller om du ønsker en smuk og stilfuld vielsesring med en eller flere diamanter monteret i forrivning, i fatning med kørner, øje eller kanalfatning, kan du finde, hvad du leder efter hos Carat Diamanter.
Du kan også vælge selv at designe din vielsesring. Carat Diamanter tilbyder mulighed for – ved hjælp af en smart online konfigurator – selv at vælge udformningen af din vielsesring, hvad angår metal, profil og selvfølgelig antallet af diamanter. Du kan vælge imellem de mest populære slibninger, og du kan vælge stenens vægt.
Alliancering med diamant – et smukt og moderne alternativ
Foruden de konventionelle vielsesringe og forlovelsesringe kan du også vælge at forsegle pagten med en alliancering. En alliancering er et nyskabende alternativ til den traditionelle forlovelsesring, idet den kan udvides med flere sten i indfatning.
Det betyder at du – i stedet for at købe flere ringe – kan anskaffe nye sten til den eksisterende ring. Du kan udvide ringen med flere diamanter eller andre juveler i anledning af særlige livsbegivenheder for eksempel fødslen af jeres fælles børn eller diverse bryllupsdage.
Allianceringen kan således blive et vidnesbyrd om jeres fælles tilværelse, og ringen bliver abolut ikke mindre smuk af at blive besat med flotte diamanter i årenes løb.